Miód jest nazywany płynnym złotem. Uważa się go także za jeden z najbardziej adaptogennych pokarmów.
Wiele osób nie zdaje sobie jednak sprawy, że ten drogocenny nektar, który jest na wyciągnięcie ręki, posiada jeszcze więcej właściwości, niż powszechnie wiadomo.
Cenne składniki
Według Anthonego Williama, autora wielu bestsellerów, zawarta w miodzie glukoza i fruktoza posiada związki, które likwidują patogeny. Chronią one także przed szkodliwymi efektami promieniowania, a także przed rakiem. Jak wskazuje – miód zatrzymuje wzrost komórek nowotworowych. Potwierdzają to także badania naukowe.
Zawarty w miodzie cukier, oraz koenzymy B12 korzystnie wpływają na mózg. William podkreśla także, że miód jest w stanie naprawić nawet nasze DNA. W szczególny sposób wzmacnia naszą odporność, i ma działanie przeciwzapalne. Zawiera wysoką koncentrację minerałów takich jak: cynk, selen, czy wapń.
Jak wskazują badania spożywanie miodu zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe. Bowiem wzmacnia on serce, obniża ciśnienie krwi, i poprawia krążenie.
Miód jest także świetnym antyoksydantem, wykazuje również pozytywne działanie w przypadku biegunki zakaźnej zarówno u dzieci jak i dorosłych.
Ciekawostką jest to, że miód przyśpiesza gojenie ran, i działa rewitalizująco na skórę.

Wskazówki
- Dodanie miodu do wody z cytryną spotęguje jego działanie.
- Jeżeli przyjdzie Ci ochota na „coś słodkiego” sięgnij po miód jako zdrową alternatywę.
- Gdy czujesz zbliżające się przeziębienie zjedz łyżkę miodu przed snem, zadziała także jako dobry środek nasenny.
- Używaj miodu zamiast cukru, oraz słodzików.
- Miód zadziała także regenerująco, po odbytej aktywności fizycznej.
- Rekomenduje się spożywanie miodu przed medytacją, gdyż pokarm ten wzmacnia umysł.
Ciekawostki o miodzie
- Najdroższym miodem na świecie jest miód elficki z Turcji. Jego koszt to nawet 7 tysięcy euro za kilogram. Miód ten jest bogaty w cennie minerały, oraz składniki roślin leczniczych, a także endemicznych. Wytwarzają go pszczoły zamieszkujące jaskinię w dolinie Sarıçayır.
- Pszczoła podczas swojego życia jest w stanie wyprodukować jedną łyżkę miodu.
- Jak wskazują niektóre źródła miód to jedyny produkt spożywczy, który nie ulega zepsuciu. Potwierdza to fakt, iż miód który został znaleziony przez archeologów w grobowcach egipskich faraonów, jest wciąż zdatny do spożycia.
- PH miodu jest zbliżone do pH ludzkiej skory.
Pamiętaj, czytaj uważnie składy miodów. I unikaj tych ze składnikiem „syrop glukozowo-fruktozowy”.
Szczególnie polecamy zaopatrywać się w miody w sprawdzonych miejscach, najlepiej z rodzinnych pasiek.
Jedną z nich jest NASZA PSZCZELARNIA, która jest rodzinną firmą z tradycją. Co istotne miód z tej pasieki jest pozyskiwany z obszarów bez pestycydów.
„Podstawą naszego działania jest szacunek do pszczół i dbałość o środowisko naturalne”.